Drugi festival zaključen, zmagovalec Dragan Šljivić!

Drugi festival zaključen, zmagovalec Dragan Šljivić!

Štiriinpetdeset tekmovalk in tekmovalcev iz šestih držav in sicer Italije, Ukrajine, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Slovenije, se je v dveh tekmovalnih dneh pomerilo v štirih kategorijah. V kategoriji A1 je tekmovalec na moderen način pripravil interpretacijo nacionalne jedi države, ki jo je predstavljal, v kategoriji A2 pa je sledila priprava jedi moderen način. Med vsemi kuharji se je po oceni strokovne žirije festivala najbolje izkazal Dragan Šljivić iz Bosne in Hercegovine. Organizatorji že napovedujejo tretjo izvedbo festivala v maju 2018 s še večjo udeležbo kuharjev iz tujine!

O tekmovanju

Tekmovalci so morali v petih minutah pripraviti prostor za delo, v 40 minutah pripraviti jedi in v zadnjih petih minutah pospraviti prostor. Posamezeni tekmovalni izziv je trajal 50 minut, nastopili pa so po štirje tekmovalci hkrati. Najboljših pet kuharjev iz skupin A1 in A2 se je uvrstilo v sredin finale, ki je potekal po sistemu magic box (priprava tople predjedi in glavne jedi iz skritih sestavinah, čas priprave 2 x 45 minut). V veliki finale 2. Kulinaričnega festivala v Kranjski Gori so se uvrstili Zoran Andonov Makedonija, Dragan Šlivić Bosna in Hercegovina, Štefan Sraka Slovenija, Aldin  Skenderović  in  Jernej Rac, oba Hotel Korona Kranjska Gora. Predstavnik Hit Alpinee Ivica Aleksov je v svoji kategoriji dobil srebrno priznanje.

Mednarodni sodniški komisiji je predsedoval priznani  kuharski sodnik Iztok Legat, skupaj pa  je delo kuharjev ocenjevalo kar trinajst sodnikov iz osmih držav, med njimi tudi  mednarodna sodnika Anil Grover iz Indije in Alan Payen iz Mauriciusa, Leonida Biljenko iz Ukrajine in Alma Rekić, ki jo v sodniški vlogi poznamo iz oddaje Masterchef.

4.4 Sodniška ekipa v polni bojni opremi s spremstvom na podelitvi

Nadvse zanimiva pa je bila izjava  mednarodnih sodnikov Anila Groverja iz Indije in Alana Payena iz Mauriciusa, da je Slovenija izredno čista dežela, prav tako sta bila navdušena nad higieno v kuhinji.

V spremljevalnem programu so se ob tekmovanjih zvrstili tudi vodeni turistični ogledi Kranjske Gore in okolice s posebnim turističnim avtobusom, na stojnicah za hotelom Ramada Resort pa so se obiskovalci prvi dan srečali z dobrotami lokalnih ponudnikov.

DSC07494

Tekmovanje v izdelavi tort in v kulinarični artistiki

V kategorijah B1 (artistika) ter B2 (tekmovanje iz slaščičarstva) smo lahko videli čudovite stvaritve.

Zlate medalje  za torte  in razstavne eksponate (v B2)  so osvojili Barbara Šubelj, Špela  Vrabec, Sara Kovra in Matej Zupančič, ki je bil tudi absolutni zmagovalec kategorije.

Na tekmovanju v artistiki z razstavnimi eksponati  je tekmovalo deset tekmovalcev z izdelki iz čokolade, testa, sadja in  zelenjave.  Zlato medaljo so osvojili Vlado Novoselec iz Pirana,ki je za izdelek prejel  100 točk (skupni zmagovalec) ter  Blaž Habjan  iz Celja, Nikola Grigorijević,  Aleksa Petrović,  Tatyana Afanasieva in Klavdija Simler.


Fedja Pobegajlo, izvršni direktor družbe Hit Alpinea pravi: »Z organizacijo dogodka smo želeli – po zgledu uspešne Kulinarične poti po Kranjski Gori – povezati destinacijo in gostom pripraviti novo ponudbo ter dogajanje v kraju. Pred letom in pol pa je bila dana pobuda, da tudi v Sloveniji organiziramo kulinarični  festival. Odzivi so bili zelo dobri, pobuda pa je bila dobro sprejeta tudi v lokalni skupnosti. Letos  se je na drugem festivalu predstavilo na otvoritvenem dogodku več kot deset lokalnih turističnih ponudnikov. Veseli pa smo bili dogovora s TUŠ-em, da smo v Kranjski Gori pripravili  za dijake srednjih gostinsko turističnih šol finalni dogodek Tuševe  kuharske zvezde. Tudi v prihodnje  si želimo sodelovanja z njimi, predvsem organizacijo finalnega  tekmovanja. Omenim naj še, da  pripravljamo prireditev, ki jo bomo predstavili v mesecu juniju in bo povezana s kulinariko treh dežel. V mesecu oktobru pa bosta v Kranjski Gori Gostinsko turistični zbor in Dnevi slovenskega turizma.

Izjemen odziv tekmovalcev je prijetno presenetil tudi pobudnika kulinaričnega festivala Boštjana Kovačiča, vodjo kuhinje v hotelu Ramada Resort, ki je povedal: »Večkrat sem že sodeloval na podobnih festivalih in dogodkih v tujini, kjer smo se kuharji med tekmovalnimi izzivi tudi spoznavali. Vesel sem, da so se tudi letos povabilu odzvali v tako velikem številu, prav tako pa, da smo skupaj s sodelavci in kranjskogorskimi gostinci pripravili zanimivo dogajanje za vse obiskovalce in goste. Z mislimi smo že v letu 2018, obeti so dobri, nadejamo se še večjega obiska!«

Da je festival več kot samo tekmovanje pa je dokazala zaključna prireditev. Sodnik Alan Payen iz Mavricija je zapel znano Sivo pot (Country road), sodniki pa so si nadeli čepice, sončna očala in se skupaj zavrteli na znane popevke.

SLIKE / PICTURES 2017

KLIKNI >>    CLICK HERE >>>

REZULTATI / RESULTS

Rezultati kategorija A1 2017

Rezultati kategorija A2 2017


One thought on “Drugi festival zaključen, zmagovalec Dragan Šljivić!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s